5 redigeringstips for videoer til sosiale medier

5 redigeringstips for videoer til sosiale medier

Er du frustrert over at videoene dine på TikTok eller Instagram ikke får det seertallet du ønsker? Redigerer du videoene dine selv, men de blir aldri helt som du så for deg? Noen velger kanskje til og med å betale for redigering. Ønsker du å bli bedre på å redigere filmer på mobilen, så sjekk Lina sine 5 redigeringstips.

1. Klipp bort unødvendig innhold

Visste du at det finnes noe som heter «The three second rule»? Regelen går ut på at de første tre sekundene i en video som postes på sosiale medier, må være så interessant at brukeren ikke swiper videre. Du hørte riktig. Oppmerksomhetsspennet vårt har faktisk blitt så kort. Da er det viktig for oss som driver med markedsføring at vi følger denne regelen. 

Klipp bort den delen av videoen hvor du setter opp telefonen for å filme, og helst dropp å introduser deg selv. Vårt beste råd er å gå rett på sak: start med noe spennende, slik at brukeren ikke kjeder seg og swiper. Klipp bort unødvendige pustepauser, hosting og generelt klipp hvor du ikke snakker, utover i videoen. Alt skal gjerne skje fort og effektivt.

2. Riktig bruk av bakgrunnsmusikk

Bakgrunnsmusikk er vesentlig i og med at det har to kognitive hensikter. Den ene har med oppmerksomhetsspenn og konsentrasjon å gjøre. Skulle det være noe uinteressant i videoen, hjelper musikken til med å holde på oppmerksomheten til brukeren. Den andre hensikten er at musikk påvirker hukommelsen. Det vil si at det som blir formidlet i videoen gjerne sitter igjen hos seerne uten at de selv nødvendigvis er klar over at musikken er grunnen. 

Når det er sagt, er det veldig viktig at musikken ikke overdøver lyden på videoen. Du vil naturligvis ikke ha motsatt effekt, at seerne ikke får noen ting med seg. 

Konklusjonen er: ha lav bakgrunnsmusikk, og gjerne bruk en populær sound på Instagram eller TikTok for å nå ut til flere. VoiceOver kan gjerne legges på i CapCut på forhånd, men selve musikken er best å legge på i appen da appene kan fjerne musikk som ikke er lov å bruke. 

3. Bilder og grafiske elementer

På lik linje med musikk, er bilder og grafiske elementer med på å gjøre videoen mer interessant og spennende. Snakker du f.eks om «økonomisk vekst», kan du legge til et bilde av en graf. Forteller du om et produkt kan du legge til et bilde av produktet uten bakgrunn. For å fjerne bakgrunnen på et bilde kan du bruke appen PhotoRoom. Det er ikke perfekt utklipping, men funker ofte greit nok til en Reels eller TikTok. Det er også mulig å legge til lyspære, spørsmålstegn osv for å gjøre det mer klart hva du vil vise med videoen.

4. Viktigheten av teksting

Mange velger å droppe teksting på videoer fordi det tar tid, men er det egentlig så lurt? Hva hvis jeg fortalte deg at å legge til tekst på videoene dine kan øke seertallet med 55%? 

Dette handler i all hovedsak om brukervennlighet. Ikke nok med at du når ut til døve og hørselshemmede, men du når også ut til de som lærer seg å snakke norsk og ikke minst alle som ser videoen med lyden avslått. Man får generelt sett mye mer med seg av budskapet, om det er tekst i tillegg til lyd. 

Ved å tekste videoen, gjør du den rett og slett aktuell for et mye større publikum. Skal du legge inn ekstra innsats, kan du markere positivt ladede ord med grønn eller blå farge, og negativt ladede ord med rød farge. Ord som blir lagt trykk på, eller sagt høyere, kan gjerne ha en litt større skriftstørrelse. Vi liker å tekste videoene i appen CapCut, men det er også mulig å tekste på TikTok. Vil du ha automatisk teksting kan du betale for appen Captions som funker bra på både norsk og engelsk.

5. Bruk animasjoner og overganger

Når du først har klippet filmen, lagt til bilder og tekst; hvorfor ikke finpusse med litt animasjoner og overganger? I CapCut har du et stort utvalg med lydeffekter og overganger du kan bruke mellom klippene. La bildet av grafen «poppe» opp, i stedet for å ha standardovergangangen uten lyd. Her gjelder det også å bruke animasjoner med måte, videoen trenger ikke å minne om en PowerPoint fra 2010. Men for all del, dette er din video og du har kanskje egne preferanser på hvilken redigeringsstil den skal ha. Det aller viktigste er at du selv er fornøyd!

Vi håper at disse tipsene hjelper deg i redigeringsfasen som vi vet mange sliter med. Ønsker du at vi hjelper deg med redigering av innhold til sosiale medier, er det bare å ta kontakt!